Check mark symbol Fast frakt: 39:-   Check mark symbol Leveranstid: 2-4 dagar   Check mark symbol Gratis retur!

Förvaring

Förvara alltid dina kläder i ett torrt och fukt-fritt utrymme.

De bör inte heller förvaras i direkt solljus eftersom detta bl.a. kan bleka dina kläder.

Helst av allt bör de hänga på klädhängare av trä, alternativt tygbeklädda hängare. Plast går också an, men försök att undvika hängare i metall då dessa kan färga av sig på kläderna. De billigare metallhängarna är ju också oftast väldigt smala och tunna och detta kommer i längden att skada plaggen när de hänger dåligt och ”ur form”.

Förvara helst inte heller kläderna i överdrag av plast då dessa i det långa loppet kan skada tyget i kläderna.

Tvätt

För nyare plagg rekommenderar vi alltid att man följer de tvättinstruktioner som finns på plagget. Är man osäker eller rädd om plagget, bör man tvätta det i låg temperatur. De flesta moderna tvättmaskiner har också en tvättinställning för ”finplagg”. Annars är maskinhandtvätt att rekommendera.

För äldre, riktiga vintage-plagg rekommenderas alltid handtvätt snarare än maskintvätt! Om handtvätt ändå känns osäkert, eller om tyget och plagget känns ömtåligt, fundera på om det verkligen är rätt att tvätta det överhuvudtaget - många kläder kan bli av med dålig lukt genom att helt enkelt vädra ut plagget ordentligt!

Oavsett vad så slits alltid kläder vid ofta och repetitiv tvätt – försök att tvätta dem så sällan som möjligt och använd ”utvädringsmetoden” så ofta det går istället. Detta skonar inte bara plaggen utan är för den delen också mer miljövänlig.

Att maskintvätta kläderna i lägre temperaturer (t.ex. 30 grader istället för 60 grader) förlänger livet på dina plagg.

Om du vill använda en kemtvätt, och tror att dina plagg tål det, se till att anlita ett ansett tvätteri som går att lita på att de vet vad de gör.

Klädvård

Laga mindre hål och sömmar som gått upp så fort du upptäcker dem! Ju längre du väntar, desto större lär hållet bli med risk för att tyget rivs upp ordentligt och blir desto svårare att laga.

Smörj gärna dragkedjor! Det finns speciellt smörjmedel för just dragkedjor att köpa, men ett gammalt hederligt trick är annars att använda ett gammalt stearinljus och gnida av på dragkedjan. Dragkedjan blir lättare att öppna och får ett längre liv med mindre stress för ditt plagg!

Ta vara på och vårda dina plagg! Om du sköter dem kan du ha dem i många, många år framöver och framöver kanske de t.o.m. går i arv och gör någon annan lycklig!